Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Σάο Πάολο διαπίστωσαν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μπλοκάροντας προσωρινά τη ροή του αίματος στις αρτηρίες του προστάτη.

Μια νέα θεραπεία για την υπερπλασία του προστάτη που δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση δημιούργησαν επιστήμονες στη Βραζιλία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Σάο Πάολο διαπίστωσαν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μπλοκάροντας προσωρινά τη ροή του αίματος στις αρτηρίες του προστάτη.

Η θεραπεία ονομάζεται εμβολισμός προστατικής αρτηρίας και σύμφωνα με τους επιστήμονες χορηγείται με τοπική αναισθησία.

Όπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, η νέα θεραπεία δοκιμάστηκε σε 120 ασθενείς με υπερπλασία του προστάτη και σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 97% από αυτούς παρουσίασε σημαντική υποχώρηση των συμπτωμάτων και βελτίωση της καθημερινής τους ζωής.

Μάλιστα, οι επιστήμονες αναφέρουν επίσης ότι οι δύο από τους ασθενείς έπρεπε να υποβληθούν σε εγχείριση, η οποία τελικά αναβλήθηκε χάρη στην αποτελεσματικότητα της νέας θεραπείας.

Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν ξανά στο 14% μετά από αρκετούς μήνες, γι’ αυτό και ακολούθησε νέος κύκλος της θεραπείας ή χειρουργική επέμβαση. Πάντως, κατά τα επόμενα χρόνια σε κανέναν από τους ασθενείς δεν παρουσιάστηκαν παρενέργειες.

Ο επίκουρος καθηγητής δρ Francisco Carnevale ανέφερε ότι παρά τα πολύ καλά αποτελέσματα, θα πρέπει να ακολουθούσουν μεγαλύτερες μελέτες, προκειμένου να αποδειχθεί ότι είναι κατάλληλη για όλες τις περιπτώσεις ασθενών.

Εξάλλου, άλλη μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες έδειξε ότι ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο του προστάτη μειώνεται με τη βοήθεια της άσκησης, ακόμη και αν αυτή περιορίζεται στο έντονο περπάτημα.

 

πηγή: Ναυτεμπορική